Netto arbeidsparticipatie, 2011
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
De netto arbeidsparticipatie is in Nederland in 2011 onveranderd ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee zet de daling dit jaar niet verder door. Regionale verschillen in arbeidsparticipatie zijn over het algemeen beperkt. Alleen gemeenten in de grensprovincies Groningen, Zeeland en Zuid-Limburg hebben een relatief lage arbeidsparticipatie.
Arbeidsparticipatie sinds 2008 licht gedaald
De arbeidsdeelname van de 15- tot 65-jarigen lag in 2011 op 67,2%. Dit is 1 procentpunt lager dan in 2008, toen de netto arbeidsparticipatie een absolute piek bereikt had van 68,2%. Sindsdien is de netto arbeidsparticipatie van mannen 3 procentpunten gedaald, terwijl die van vrouwen met 1 procentpunt toenam. Deze laatste stijging is in lijn met de langdurige trend van stijgende arbeidsparticipatie van vrouwen. In 1996 lag de netto arbeidsparticipatie van vrouwen op 44,6 %, in 2011 is dit gestegen tot 60,2% . Daarmee ligt de arbeidsparticipatie van vrouwen nog wel beduidend lager dan die van mannen (74,2%).
Hoge arbeidsparticipatie in Randstedelijke gemeenten en Noord-Brabant
De arbeidsparticipatie is redelijk gelijkmatig over de gemeenten van Nederland verspreid. De Randstedelijke gemeenten buiten de vier grootste steden, hebben een licht hogere arbeidsparticipatie dan gemiddeld. Meer dan 70% van de mensen in de omgeving van de Randstad heeft werk van minimaal 12 uur in de week. Ook in Noord-Brabant en rond Nijmegen ligt de arbeidsparticipatie relatief hoog, zeker in vergelijking met veel gemeenten in de provincies Groningen, Zeeland en Zuid-Limburg die een lagere arbeidsparticipatie hebben.
Van de vier grote steden heeft Utrecht het hoogste aandeel werkenden
Van de vier grote steden is de netto arbeidsparticipatie het hoogst in Utrecht (70%) en Amsterdam (69%). In Den Haag ligt het aandeel werkenden met 63% beduidend lager dan het landelijke gemiddelde. Rotterdam heeft de laagste arbeidsparticipatie, slechts 61% van de mensen tussen de 15 en 65 jaar heeft werk van minimaal 12 uur in de week.
Bronnen
- CBS (2012). Statline: Beroepsbevolking: geslacht. CBS, Den Haag / Heerlen.
Relevante informatie
- Hbo- en wo-gediplomeerden, 2023
- Meer gegevens over de beroepsbevolking is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Netto arbeidsparticipatie per gemeente
- Omschrijving
- Het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in de potentiële
beroepsbevolking. Tot de werkzame beroepsbevolking behoren alle personen van 15 tot en met 64 jaar met betaald werk van minimaal 12 uur per week. De potentiële beroepsbevolking betreft alle personen in Nederland van 15 tot en met 64 jaar. - Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Berekeningswijze
- Werkzame beroepsbevolking 15 tot en met 64 jaar / Bevolking 15 tot en met 64 jaar (exclusief de bevolking in inrichtingen, instellingen en tehuizen (IIT-ers))
- Basistabel
- StatLinetabel met kerncijfers uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB): Beroepsbevolking; geslacht
- Geografische verdeling
- Gemeenten van Nederland
- Andere variabelen
- Opleidingsniveau van de bevolking
- Verschijningsfrequentie
- Onregelmatig
- Achtergrondliteratuur
- Zie voor de korte onderzoeksbeschrijving de toelichting van de Enquête beroepsbevolking (EBB) op de website van het CBS.
- Betrouwbaarheidscodering
- Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Netto arbeidsparticipatie, 2011 (indicator 2099, versie 03,