Netto arbeidsparticipatie, 2018
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
De netto arbeidsparticipatie in Nederland is in 2018 licht gestegen ten opzichte van 2017. Regionale verschillen in arbeidsparticipatie zijn over het algemeen beperkt. Wel is het zo dat vooral gemeenten in de provincies Groningen, Zeeland en Zuid-Limburg een relatief lage arbeidsparticipatie hebben.
Lichte stijging arbeidsparticipatie
De arbeidsdeelname van de 15- tot 75-jarigen lag in 2018 op 68 procent en is daarmee licht gestegen ten opzichte van 2017. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. De netto arbeidsparticipatie ligt hiermee weer op hetzelfde niveau als in 2008. Ook toen bereikte de netto arbeidsparticipatie een niveau van 68 procent. Na 2008 daalde vooral de arbeidsparticipatie onder mannen. Deze daling stopte in 2014 terwijl de arbeidsparticipatie onder vrouwen toen nog met een procentpunt daalde.
Van de vier grote steden heeft Utrecht het grootste aandeel werkenden
Van de vier grootste gemeenten is de netto arbeidsparticipatie het hoogst in Utrecht (72 procent) en Amsterdam (68 procent). In Den Haag en Rotterdam is dit aandeel werkenden lager dan het landelijke gemiddelde, in deze gemeenten had respectievelijk 64 procent en 63 procent van de mensen tussen de 15 en 75 jaar werk.
Hogere arbeidsparticipatie in midden van het land
De arbeidsparticipatie is vooral in het midden van het land hoog. Dit loopt van de kleine gemeentes in Zuid-Holland tot aan de kop van Overijssel. De arbeidsparticipatie is het laagste in gemeenten in Oost-Groningen en Zuid-Limburg, gevolgd door gemeenten in Zeeland.
Bronnen
- CBS (2011). Small area estimates of labour status in Dutch municipalities. CBS, Den Haag / Heerlen.
- CBS (2019a). Statline: Arbeidsdeelname, regionale indeling 2018. CBS, Den Haag / Heerlen.
- CBS (2019b). Enquête beroepsbevolking (EBB). CBS, Den Haag / Heerlen.
Relevante informatie
- Hbo- en wo-gediplomeerden, 2023
- Meer gegevens over de beroepsbevolking is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Netto arbeidsparticipatie, 2018
- Omschrijving
- Het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in de potentiële
beroepsbevolking. Tot de werkzame beroepsbevolking behoren alle personen van 15 tot 75 jaar met betaald werk van minimaal 1 uur per week of meer. De potentiële beroepsbevolking betreft alle personen in Nederland van 15 tot 75 jaar. - Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Berekeningswijze
- Werkzame beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar gepercenteerd op de bevolking van 15 tot 75 jaar (exclusief de bevolking in inrichtingen, instellingen en tehuizen (IIT-ers)). De cijfers naar regio zijn bepaald met een modelgebaseerde schattingsmethode. Om de kwaliteit van de modellen te verhogen zijn model variabelen opgenomen met een sterk voorspellend karakter voor de doelvariabele. Voor het schatten van de modelparameters wordt gebruik gemaakt van Bayesiaanse schattingsmethoden. Meer informatie over de schattingsmethodiek is te vinden in de publicatie Small area estimates of labour status in Dutch municipalities (CBS, 2011).
- Basistabel
- Statline: Arbeidsdeelname, regionale indeling 2018 (CBS, 2019a)
- Geografische verdeling
- Gemeenten
- Andere variabelen
- Onderwijsniveau van de bevolking
- Verschijningsfrequentie
- Jaarlijks
- Achtergrondliteratuur
- Zie voor de korte onderzoeksbeschrijving de toelichting van de Enquête beroepsbevolking (EBB) (CBS, 2019b).
- Opmerking
- Ten opzichte van de verslagjaren 2009 tot en met 2013 (versies 1 t/m 5) is er sprake van een verandering van zowel het begrip werkzaam als de populatie. In de verslagjaren vanaf 2014 (vanaf versie 6) is een persoon werkzaam als hij/zij werk heeft van 1 uur of meer in de week. Dit was, in de versies 1 tot en met 5, 12 uur of meer per week. De populatie betreft nu personen in de leeftijd 15 tot 75 jaar. Dit was, in de versies 1 tot en met 5, 15 tot 65 jaar.
In de verslagjaren vanaf 2014 is voor het eerst gebruik gemaakt van de kleine domein schatter methode voor nauwkeurige uitkomsten. - Betrouwbaarheidscodering
- Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Netto arbeidsparticipatie, 2018 (indicator 2099, versie 10,